Bij de grootschalige renovatie van de Utrechtsebaan vorig jaar blijkt de waterafvoer beschadigd te zijn. Dat schrijft wethouder Anne Mulder van Mobiliteit in een brief aan de gemeenteraad.
"Tijdens het slopen van de betonnen vloeren zijn twee pompkelders beschadigd. Deze pompkelders, die de Utrechtsebaan drooghouden, zijn constructief zeker gesteld en terug functioneel maar behoeven een definitief herstel van de betonschade. Het college zoekt in 2023 en 2024 naar mogelijkheden om dit werk uit te voeren. De voorkeur gaat uit naar een combinatie met andere werkzaamheden waarvoor afsluitingen van de Utrechtsebaan nodig zijn."
Ook bleek het niet mogelijk om de geplande brandwerende bekleding onder de viaducten te spuiten, zoals de bedoeling was. Het speciale materiaal daarvoor kon niet op tijd worden geleverd. "Het ontbreken ervan belemmert het gebruik van de Utrechtsebaan niet en zonder de mortel voldoen de constructies aan de wettelijke brandwerendheid", schrijft Mulder. "Wel wordt gekeken of de brandwerende bekleding in de toekomst alsnog aangebracht kan worden, ook hier bij voorkeur in combinatie met andere werkzaamheden. Het aanbrengen vereist namelijk langdurige afsluitingen van de Utrechtsebaan."
Tekst gaat door onder foto.
Prijsstijgingen
De kosten van de renovatie vielen door enkele tegenvallers wel hoger uit dan aanvankelijk gepland. "Al met al heeft het werk circa 1,5 miljoen euro meer gekost dan het vooraf vastgestelde budget van 19,4 miljoen", aldus Mulder. Hij merkt daarbij op dat in dat bedrag nog geen prijsstijgingen van de gebruikte materialen zijn opgenomen. De aannemer geeft aan dat de prijzen gedurende 2022 met circa 1,2 miljoen euro zijn gestegen. De gemeente onderhandelt nog met de aannemer over welk deel hiervan volgens het contract door de gemeente moet worden vergoed.